Ayurveda’ya Giriş

Geleneksel Hint Tıp sistemi olan Ayurveda’nın kelime anlamı, Ayur : Hayat/yaşam , Veda :Bilgisi ; yani hayat bilgisidir.

Ayurveda, kişinin kendi beden yapısına ve özüne uygun olan sağlıklı yaşamı nasıl yaşayabileceğini öğretir.

Batı tıbbının aksine hastalıkları tedavi etmekten önce, tüm doğu tıbbı örneklerinde olduğu gibi hastalıklardan korunma sistemi esastır ki biz buna günümüzde önleyici tıp da diyoruz.

Ayurvedaya göre tüm evren boşluk, hava, ateş, su ve toprak elementlerinin birleşimleriyle oluşmuştur.

Evreni Oluşturan Elementler Nelerdir?

Boşluk-Ether

Her varoluş için boşluk gerekir. Diğer elementler boşluktan gelir…
Temsil ettiği kavramlar: Özgürlük ve Ses
Boşluk vücudumuzda kulaklar ve işitme, sindirim sistemi ve nefes sistemini yönetir…
Gıda olarak filizlendirilmiş tohumlar, taze yeşil sebze suları, micro algler…

Hava

Canlılarda enerji ve bilgi hareketini yönetir.
Temsil ettiği kavramlar: Neşe ve Dokunma
Hava vücudumuzda kalp atışı ve ciğerlerdeki solunum hareketinden sorumludur.
Gıda olarak tüm kuru meyveler, kuru fasulye ve mercimek, brokoli, karnıbahar ve lahana hava elementiyle özdeşleşir ve hepsi kalp dostu besinlerdir.

Ateş

Ateş metabolizmamız ve hücrelerdeki enerji üretiminden sorumludur.
Temsil Ettiği kavramlar: Dönüşüm ve Görüş
Gözler ve görme, boşlukla birlikte sindirim sistemi, vücut ısısı, düşünce gücü ataş elementinin kontrol ettiği fonksiyonlardır.
Gıdalarda baharatların büyük çoğunluğu(kırmızı biber, karabiber, zencefil, tarçın, karanfil, kimyon) ve narenciye( özellikle limon ve greyfurt gibi ekşi olanlar) vücudu ısıtır ve toksinlerden arınmasını sağlar. Alkol ve kahve de bedendeki ateşi körükler dolayısıyla fazla tüketildiğinde enflamasyon arttırır.

Su

Çekim gücü (gelgitler, yer çekimi hatta iki sevgilinin aşkı) ve bir arada tutma, çözme ve eritme.
Temsil ettiği kavramlar: Sevgi ve Tat Alma
Su vücutta dil ve tükürük, kan, eklem sıvılarını yönetir. Sağlıklı bir yetişkin insanın vücudunun yüzde 60’ı sudan oluşurken,egzersizle kas oranını arttırmış kişilerde bu oranı yüzde 70’lere kadar çıkarken, yağlı kişilerde yüzde 50 seviyelerine düşer.
Gıda olarak süt ve süt ürünleri, sulu yaz sebze ve meyveleri(karpuz, üzüm, şeftali, salatalık, domates, kabak) vücut sıvılarımızı yeniler.

Toprak

Toprak elementi denince aklınıza evrendeki tüm fiziksel maddeler gelsin.
Temsil ettiği kavramlar: Affetme ve İstikrar
Vücudumuzda burun, kaslar, kemikler ,dişler ve saçlar gibi bölümler toprak elementi ile özdeşleştirilir.
Besin gruplarından tüm tahıllar, baklagiller, et, balık, yumurta, kök sebzeler, tohumlar, kuruyemişler, mantarlar toprak elementi ile özdeşleşir. İçerdikleri protein ile kas yapılanmasına destek olurken, köklendirici özelliğe sahiptirler.

Beş elementi içeren gıdaları beden tipimize göre, mevsiminde ve dengeli bir biçimde tüketmemiz bizi hastalıklardan uzak tutar.

Beden Tipimiz- Doşalar

Bu beş element bütün varlıklarda kendini 3 temel enerji olarak gösterir ve bunlara Doşa denir: Vata, Pitta ve Kapha…
Vata boşluk ve hava elementlerinden, Pitta ateş ve su elementlerinden, Kapha ise su ve toprak elementlerinden oluşmuştur.

Her canlıda, her 3 Doşa özellikleri farklı yoğunluklarda bulunmaktadır.
Ancak yaşam ve beslenme tarzımız, çevresel etkiler, duygu yapımız gibi birçok etken, Doşaların dengesinin bozulmasına neden olur. Doşa enerjilerinin olması gereken seviyeden yükselmesi, beden ve zihin yapımızda dengesizliklere yol açar. Bu durum zihin veya bedenimizde önce hafif bir rahatsızlık, daha sonra da hastalık olarak kendini gösterir.

Ayurveda hakkında daha fazla bilgi, kendi beden tipinizi belirleme, ve uzmanlarımızdan danışmanlık almak için lütfen bizimle iletişime geçin.

İlgili Makaleler